Сертифициран дигитален маркетер

 

CDM (Certified Digital Marketer) програмата од IIB Council е меѓународно призната програма, градена  според последните светски трендови од страна на институтот IIB Council кој е дел од меѓународниот совет за електронска трговија која обезбедува сертификација во секторот на e-бизнис и технологија EC Council.

Академијата за дигитален маркетинг ќе ви овозможи да учите од сеопфатнанаучно базирана и практична обука, специјално прилагодена за оние кои се стремат да ги применат најновите практики и техники за дигитален маркетинг и Growth Hacking на корпоративно и претприемачко ниво.

МЕСТО

 Академијата се одвива во просториите на Clear View Business Training Center

ЧАСОВИ

Академијата трае 80 часа. 60 часа теоретска настава и 20 часа практична работа.

РАСПОРЕД

Почеток: октомви 2019 г. Часовите се одржуваат 2 пати неделно, по 3 часа од 45 мин.

ГРУПИ

Составени од најмногу 15 учесници, селекцијата на кандидати е во тек.

Зошто оваа обука е уникатна

 • Академијата претставува официјално признат светски тренинг кој се предава по официјална програма подготвена од реномираниот бренд EC Council.
 • Академијата ве подготвува за испитот за титулата Certified Digital  Marketer (CDM)
 • Програмата и предавачот предвидуваат длабоко навлегување во карактеристиките и искуствата на локалниот пазар.
 • Партнерите на академијата за дигитален маркетинг се МК Хост и маркетинг агенцијата NewMediaMK кои на учесниците им овозможуваат креирање на свој сајт преку кој ќе научат: изработка на сајт, имплементација и следење на веб аналитика, креирање на Google adwords и Display кампањи, креирање на Facebook кампањи, креирање на e-mail кампања.
 • Целата практична работа, маркетинг кампањи и студии на случај се изведуваат на час и слушателите учат директно од практична работа.
 • Совладување на многубројни алатки и сервиси преку практични вештини кои се веднаш применливи на работното место.

АкаДемијата е соодветна за:

 • Генерални и извршни менаџери
 • Маркетинг и продажни менаџери
 • Менаџери за односи со јавност
 • E-commerce менаџери и вработени
 • Продукт и бренд менаџери
 • Финансиски менаџери

ПРЕДАВАЧ

Дарко
БУЛДИОСКИ

@darko156

Дарко е основач на маркетинг агенцијата „NewMediaMK“ и програмски директор на „AllWeb“ конференција за дигитален маркетинг. Тој е стратег за дигитална трансфорамција и маркетинг. Работи за големи и мали интернационални и локални брендови, граѓански организации, медиуми и политички кампањи. Активен е во полето на едукација повеќе од 10 години. 

Во својата богата професионална кариера меѓу другите работел и за The Coca-Cola Company, ONE Telecom, Mozzart Bet, Grand Kafa, Argeta, UNDP, Ramstore, CryptoCronic, Park Hotel and Spa, Imperial Tobacco и многу други. 

Скоро 15 години објавува текстови, аудио и видео содржина на Komunikacii.net а редовен автор е и во месечникот Економија и бизнис. 

ПРОГРАМА

Дел 1: Што е Дигитален Маркетинг?

Во првиот дел од академијата, ќе научите како дигиталниот маркетинг го менува начинот на кој компаниите ги нудат и претставуваат своите производи и услуги. Ќе се запонаете и со придобивките од имплементирање на дигиталниот маркетинг во сопствениот бизнис.

Ќе научите какви канали за дигитално промовирање на производите и услугите се користат. Конечно, ќе имате можност да се запознаете со еден од трендовите во Силиконската долина: growth hacking – метод што може да ви го промени бизнис работењето!

Теми за работа во овој дел се:

 • Придобивките од користење на дигитален маркетинг пред традиционален маркетинг
 •  Inbound и Outbound Маркетинг
 •  Моменталната позиција на дигиталниот маркетинг
 •  Growth Hacking 
Дел 2: Маркетинг стратегија 2.0

Во овој дел, ќе се доближиме поблиску до поимот брендинг и ќе креираме User personas за нашите бизнис целни групи. По ова, ќе истражуваме различни дигитални канали, како тие одговараат на различни бизнис потреби и како вие ќе им пристапите базирајќи се на стратегиите што ќе ги поставиме заедно.

Конечно, ќе учиме за тоа како функционира буџетирањето во дигиталниот маркетинг и најчестите метрики што дигиталните маркетери ги користат за да ја оправдаат својата инвестиција.

Теми за работа во овој дел се:

 • Маркетинг стратегија 2.0 и зошто е важна во дигитална ера
 • Анализа на конкуренција
 • Како да креираш User persona 
 • Како да го одбереш најдобриот социјален медиум за потребите на твојот бизнис
 • Како да дефинираш маркетинг цели за твојот бизнис
Дел 3: Content Marketing & Lead Mgmt.

Штом завршиме со маркетинг стратегијата, време е да ги искористиме креираните User personas и да создадеме купувачи. Патот започнува од фаза на свесност/препознатливост до фаза на препораки.

Ќе научите што се маркетинг инки (funnels) и како правилно да ги користиме, менаџираме и да ги претвориме во повеќе лидови и лојални корисници!

Теми за работа во овој дел се:

 • Зошто ти треба Content Marketing?
 •  Чекори што треба да ги поминеш пред да започнеш со Content   Marketing
 •  Различни форми на Content Marketing
 •  Што е Lead Generation?
 •  Како да добиеш и задржиш квалитетни лидови?
 •  Мерење на резултатите од Content Marketing
 •  Како да развиеш план за објава на содржини за ефикасна и побрза продукција
Дел 4: Развој на вебсајт и дизајн

Веб страницата е срцето на сите дигитални маркетинг активности и е лепилото што држи се заедно, од социјални медиуми до SEO.

Во овој дел, ќе научите за процесот на развивање и управување на вебсајт. Вебсајт што ги претвора/конвертира посетителите во купувачи. Исто така, ќе научите како да го анализирате и оптимизирате вашиот вебсајт со редовно користење на последните технологии, како би обезбедиле сигурен напредок.

Ќе учите за процесите на UX (корисничко искуство), што можат да ви помогнат во креирање на интерактивно искуство за вашите посетители на сајтот.

Теми за работа во овој дел се:

 •  На кој начин работи интернетот?
 •  Хостинг опции за вашиот вебсајт
 •  Процес на дизајнирање на корисничко искуство
 •  7 Дизајн принципи за Дигитални маркетери
 •  Ангажирање и управување со девелопери и дизајнери
Дел 5: Веб Аналитика

Во оваа фаза, ќе го направите следниот чекор во веб оптимизацијата, учејќи како да имплементирате тракинг код на вашиот сајт што ќе ви овозможи да собирате податоци за тоа кој ја посетува вашата веб страница и на кој начин ја користат.

Исто така ќе ги научите најчестите терминологии во веб аналитиката и како да ги користите најважните Google Analytics извештаи, што ви покажуваат од каде доаѓа сообраќајот на вашиот сајт, нивото на вклученост што посетителите го имаат на сајтот и многу повеќе!

На крај ќе откриете како да ги користите податоците за да го подобрите и оптимизирате сајтот.

Теми за работа во овој дел се:

 •   Кои се бенефитите од Google Analytics?
 •   Како работи Google Analytics?
 •   Разбирање на Google Analytics терминологијата
 •   Како да ги интегрирате WordPress и GTM со Google Analytics
 •   Работење со  Views and Filters
 •   Audience, Acquisition и Behavior извештаи
 •   Поставување цели и работење со извештаи за конверзија
Дел 6: Search Engine Marketing

Во првиот дел од ова поглавје, ќе научите како да добиете повеќе органски сообраќај од пребарувачи на вашиот сајт со помош на разбирање на основните концепти на SEO.

Теми за работа во овој дел се:

 • Истражување на клучни зборови за SEO
 • Анализирање и оптимизирање на текстуални и нетекстуални HTML  елементи
 • Практични чекори за решавање на дупла содржина
 • Како да се воведе sitemap на твојата веб страница
 • Чекори во процесот на градење на линк
 • Мерење на SEO перформансот

Во вториот дел од ова поглавје, ќе се запознаете со Google Ads корисничкиот интерфејс и ќе научите како да креирате успешни кампањи  што ќе го зголемат сообраќајот и конверзијата на вашите сајтови.

Теми за работа во овој дел се:

 • Видови на реклами што може да се прават со Google Ads
 • Како работи системот на ранкирање на Google AdWords
 • Google’s Quality Score
 • Како да направиш пребарување на клучни зборови за Search Ads
 • Активирање кампањи со Google Ads
 • Како да ги оцениш и оптимизираш твоите кампањи
Дел 7: Social Media Marketing

Во оваа фаза, ќе научите да процените кои канали на социјалните медиуми се најпогодни за вашите бизниси и како да ги користите сите од нив со цел да привлечете внимание кон вашиот бренд. Исто така ќе навлеземе и во Facebook рекламите кои ќе помогнат во растот на вашиот бизнис.

Конечно, ќе научите како да оптимизирате и користите канали на социјалните медиуми како што се Instagram и Twitter како би ја зголемиле видливоста и бројноста на публиката.

Теми за работа во овој дел се:

 • Проверка на ефектите од новиот Facebook алгоритам
 • Тактики со кои вашата Facebook страница ќе напредува органски
 • Оптимална структура за кампања за Facebook рекламирање
 • Како функционира таргетирањето на публика на Facebook
 • Како да спроведеш  A/B тестови на Facebook
 • Проучување на Facebook Ad Insights
 • Како да се допре до инфлуенсерите на Instagram, Twitter и други социјални канали
 • Анализа, евалуација и оптимизација на перформансот на каналите на социјалните медиуми
Дел 8: Видео маркетинг

Овде ќе научите зошто видеата се толку важни и како да ги искористите при креирањето на содржина што ќе го зголеми досегот и вклученоста на публиката.

Ќе се запознаете и со YouTube корисничниот интерфејс и како да го зголемите бројот на прегледи и претплатници на вашиот канал. Воедно ќе ги научите најважните метрики за анализа на перформансот.

Теми за работа во овој дел се:

 • Развивање YouTube маркетинг стратегија за вашиот бизнис
 • Истражување на различните видови видеа што одговараат на твојот бизнис
 • Како да изградиш и растиш твоја YouTube публика
 • Branding vs. монетаризација на YouTube каналот
Дел 9: Email Marketing

E-мејлот не е мртов!

Всушност се уште важи за канал со највисока стапка на конверзија.

Во овој дел ќе научите како да го изберете вашиот e-mail маркетинг софвер и како да креирате и растете мејлинг листа. Ќе научите и како да ја сегментирате таа листа и како да ја персонализирате пораката за секој сегмент одделно.

Ќе се запознаете со MailChimp, со чија помош ќе креирате одлични кампањи.

Теми за работа во овој дел се:

 • Придобивки од email маркетингот
 • Најпопуларните платформи за email маркетинг
 • Неопходни чекори за сетирање на email кампања со помош на MailChimp
 • Анализа на главните елементи на мејл и нивна оптимизација
 • Мерење и оптимиззација на кампањи со MailChimp
 • Тактики кои можеш да ги користиш за растење на email листа
Дел 10: Affiliate & Mobile Marketing

Во првиот дел од последниот дел, ќе дознаете како да го оптимизирате вашиот сајт и целокупното присуство за корисниците на мобилните уреди. 

Во вториот дел ќе се зборува за affiliate маркетинг и кои се неговите концепти. Исто така ќе ги поминеме чекор по чекор главните елементи на успешна affiliate програма и како можат да креираат една и за нивниот бизнис за да допрат до поголема публика.

Теми за работа во овој дел се:

 • Како да ја оцениш подготвеноста на еден сајт за совршено корисничко искуство на мобилен уред.
 • Како да анализираш и подобриш времето на вчитување на твојот вебсајт на мобилен
 • Главните концепти на mobile-first design
 • Важноста на Local SEO во мобилниот маркетинг
 • Зошто и како да креирате апликација

Алатки што ќе се користат

По завршување на обуката слушателите ќе бидат способни:

 • Да идентификуваат различни стратегии за да се подобри рејтингот на компанијата/производот при пребарување на Google и слични пребарувачки страници
 • Да развијат и спроведат различни рекламни кампањи
 • Да ја разберат веб аналитиката и да ги користат резултатите за донесување на понатамошни бизнис одлуки и стратегии.
 • Да развијат стратегија за e-commerce маркетинг
 • Да дизајнираат и имплементираат е-маил маркетинг кампањи
 • Успешно да ги експлоатираат социјалните медиуми за интернет маркетинг кампањи
 • Да го разберат и развијат плаќањето преку интернет
 • Да идентификуваат фактори за успех на рекламирање на мобилни телефони

Што велат нашите студенти?

Оваа академија за мене беше временска машина 🙂
ClearView и Дарко ме научија да разбирам за што се збрува денес, дека ако си храбар во виртуелниот свет и го засакаш, далеку можеш да стигнеш.

– Антоанета Кирова – Веселиновска / Office Plus

Академијата беше вистински предизвик за мене. Ми помогна подлабоко да навлезам во сферата на дигиталниот маркетинг и научив многу нови работи кои се надевам ќе ми бидат добар патоказ за во иднина.

– Надица Естатиевска 

Придобивките од академијата се огромни, особено за C-Level менаџментот кои имаат потреба да читаат аналитики, да партиципираат во стратешките одлуки на секторот за маркетинг и воедно за целата компнија. Изучувањето на клучните модули, особено Google Ads и SEO дава комплетно поинаква вредност во примената дигиталниот маркетинг во секојдневните активности!

– Анита Котеска

Академијата беше одлично искуство и искрено ја препорачувам. Се осврнавме на сите интернет макретинг канали, нивните предности и недостатоци и разгледавме успешни светски примери. Дарко беше супер предавач од кој научив многу трикови кои ќе ми користат во работата, а ги дознав овде.

– Елена Атанасова / Universal Media

Претходни слушатели 

До сега преку акдемијата напредуваа 6 генерации слушатели. Сега тие се дел од најнапредните компании на пазарот. 

 

ПРИЈАВИ СЕ СЕГА

РЕДОВНА ЦЕНА: 950 евра

Форма за Пријава

ПАРТНЕРИ

Clear View е Бизнис Тренинг Центар (BTC), активен на територијата на Македонија од 2005 година. Оперира како прв лиценциран бизнис тренинг центар во Македонија. Развивајќи се динамично, денеска може да се издвојат следните позначајни партнерства: со најреномираниот центар за едукација на информатичка технологија – Семос Компјутерски Образовен Центар; партнерството со Адижес Институтот, од Санта Барбара – Калифорниjа, САД, партнерсвото со Adizes South East Europe (ASEE), и партнерството во полето на Интернет маркетинг со EC Council.

EC Council е една од најголемите светски организации за обука и сертификација на сајбер-безбедност низ целиот свет. Функционира во повеќе од 145 земји, и над 300.000 професионалци се сертифицирале преку EC Council вклучувајќи ги U.S. Army, the FBI, Microsoft, IBM, and the United Nations.